Evlerimizin olmazsa olmaz eşyalarının başında gelen koltuklar, günlük hayatımızda en çok kullandığımız, fazlaca kirlenmeye maruz kalan ve buna rağmen çok sık temizlenmeyen eşyalardır. Yazımızın başında hemen belirtmekte fayda var ki bu yazımız profesyonel koltuk temizleme hizmeti sunan şirketlere yönelik bir yazıdır. Hane halkının kendi imkanları ile koltukları silmek sureti ile temizlemesi (aslına bakarsanız temizleyememesi) bu yazının konusu değildir. (Koltukların silmekle neden temizlenemeyeceğini merak eden ziyaretçilerimiz “koltuk silme suyuna ne konur ?” başlıklı yazımızı okuyabilir)


Koltuk yıkama işleminde kullanılan deterjanları iki grupta incelemek gerekmektedir, köpüren ve köpürmeyen (köpük ayarlı) deterjanlar. Tüm dünyada kabul gören, makina üreticilerinin de önerdiği temel ürünler köpük ayarlı ürünlerdir. Bu sebeple de, piyasadaki yanlış isimlendirmenin aksine, bu tip ürünlere koltuk şampuanı ya da koltuk yıkama şampuanı diyemeyiz. İkinci grup ürünler ise, genel olarak hizmet verdikleri ev hanımlarının köpük görme isteklerine karşı koyamayan firmaların tercih ettiği köpüklü ürünlerdir. Özel köpük makinaları ve bu sisteme uygun sistemler ile yapılan kuru köpük sistemlerinin dışında, döşeme yüzeylerde vakum ile yapılacak temizlikte köpüklü deterjan kesinlikle tercih etmememiz gereken bir kimyasaldır. Bunun iki temel sebebi vardır, durulamayı zorlaştırır ve kullanılan makinaya zarar verebilir. Makinanın kirli su haznesinde yükselen köpük kısa sürede motora ulaşır ve motoru yakabilir. Bu durum mesleğe yeni başlayan bir çok firmanın başına gelmektedir. Bu sebeplerle, köpüğü ayarlı, kolay durulanan, kimyasal yapısı vakumlu döşeme temizliği işine uygun olarak dizayn edilmiş, tamamen bu iş için özel üretilen ürünler seçmek gerekir.


Firmamız bu alanda ana yıkama maddesi olarak iki seçenek sunmaktadır. Birinci seçenek sıvı bir ürün olan SOFA Koltuk Yıkama Deterjanı konsantre, köpük ayarlı, yüksek temizleme ve leke sökme gücüne sahiptir. İkinci seçenek ise toz formda bir ürün olan VENÜS Koltuk Yıkama Deterjanıdır. Venüs Koltuk Deterjanını diğer ürünlerden ayıran en önemli özellikler ultra konsantre olması ve durulama gerektirmemesidir. Kimyasal yapısının bir sonucu olarak köpük üretmeyen Venüs koltuk deterjanı, ekstra köpük kesici içermez. Bu yüzden de koltukta daha önce yapılan bir temizliğin sonucu kimyasal kalmışsa ve köpürüyorsa, bu oluşan köpüğün sönmesini de sağlamaz. BU yüzden Venüs kullanılan durumlarda döşemede olan kimyasal kirlilik sebepli köpük oluşumuna dikkat edilmeli ve gerekiyorsa makinenin kirli su haznesine bir miktar köpük kesici madde eklenmelidir. 


Son olarak bu yazıda kimyasal seçimi ile ilgili aktarılan öneriler vakumlu halı temizleme (yerinde halı yıkama hizmetleri) ve yatak yıkama için de geçerlidir.