KOLTUK SİLME SUYUNA NE KONUR ?

Bu yazıda koltuk silme suyuna ne koyarsanız hangi zararlar ile karşılaşırsınız, bundan bahsedeceğiz. Ayrıca koltuk silmek gibi sizi hem binbir zahmete sokacak, hem de kötü sonuçlara yol açacak bir uğraşa neden girmemeniz gerektiğini anlatacağız.


Bir çok hanımefendi, ev ekonomisine yük oluşturmamak için koltuk, yatak, halı gibi ev eşyalarını kendi imkanları ile temizlemeye çalışıyor. Diğer yandan, temizlik konusunda profesyonel hizmet satın almayı lüks ya da sosyetik olmak gibi algılamamıza sebep olan, “en titiz olan ev hanımı tüm evin temizliğini kendisi yapandır” klişesi ile desteklenen kültürel bir yanılsamamız var. En titiz ev hanımı, anne, eş ya da birey; kendisinin ve ailesinin yaşam alanının en doğru şekilde temizlenmesini sağlayan kişidir. Titiz olma rolünüzü gerçekleştirmek için yaptığınız koltuk ya da yatak silme işlemi malesef ki sizi ve ailenizi kirli bir ortamda yaşamaya mecbur bırakıyor.


Temizliği ve titizliği ile dünyada eşi benzeri olmayan Türk kadınımızın bu kültürel bilinçaltını farkında olan bir grup internet mecrası ve pazarlama odağı bu durumu kendi lehine kullanmak için sürekli çalışıyor. Youtube kanallarına izleyici ve sosyal medya hesaplarına takipçi çekmek isteyen internet fenomenleri, tıklanma peşinde koşan blog ve haber siteleri binbir tarifle size evde koltuk silmenin ne denli kolay ve gerekli olduğunu anlatıyor. Siz ise koltuk ve yatak döşemelerinizin birkaç santimetre altında yaşayan toz akarları imparatorluğunun ve binbir türlü zararlı mikroorganizmanın farkında olmadan, gönül rahatlığıyla, fakat kas ve eklem ağrılarına da katlanarak bu tarifleri uyguluyorsunuz.


Eğer bu yazdıklarımıza katılmıyorsanız, sizi ikna edemediysek, lütfen doğru olup olmadığını deneyin. Bunu yapmanız çok kolay. Evinizdeki koltukları silin ve ardından profesyonel bir koltuk yıkama firması çağırın. Gelen firmadan koltuklardan çıkan kirli suyu size göstermelerini rica edin. Bu denemeyi tek bir koltukla ya da koltuğunuzun küçük bir bölümü ile yaparsanız boşuna yorulmaktan kurtulacaksınız. Ve çıkan kirli suyu gördüğünüz zaman bize teşekkür edip size koltuk sildiren motivasyonun ne denli yanlış olduğunu anlayacaksınız. Hatta eminiz ki biraz da mideniz bulanacak.


Tekrar etmekte fayda var ki, hangi malzeme ile silerseniz silin, evde koltuk, yatak ya da halı silmek (halı yıkamak da dahil) kesinlikle ve kesinlikle yanlıştır. Yine de internette genel olarak yazılan önerileri tek tek ele alacağız.


Arap Sabunu / Beyaz Sabun ile koltuk silme

Arap sabunu ya da normal sabunlar, yapıları gereği köpük oluşturan maddelerdir ve nerede uygulanırsa uygulansın durulama gerektirir aksi halde yüzeyi yapışkan ve statik bırakırlar, özellikle de tekstil yüzeylerinde. Durulama yapamadığınız için kimyasalı ortamdan uzaklaştıramazsınız ve döşemenizin yüzeyinde ciddi bir kimyasal kirlilik kalacaktır. Döşemenin alt kısmının da temizleneceğini ve dezenfekte olacağını sanmayın.


Sirkeli su ile koltuk silinir mi?

Sirkenin ev temizliğinin birçok alanında kullanılabilecek doğal bir temizleyici olduğu doğrudur. Arap sabununda olduğu gibi durulama sorunu da yoktur ve asidik pH düzeyi sayesinde döşeme yüzeyinde parlak sayılabilecek bir etki bırakır. Statik ve yapışkan kalıntı da bırakmaz. Peki ya döşemenin altı? işte esas sorun burada oluşacaktır. Sirke her ne kadar bakteriler için öldürücü olsa da toz akarlarına karşı hiçbir etkisi yoktur. İnsan deri döküntüleri ile beslenen ve solunum yolu rahatsızlıklarının bir numaralı tetikleyicisi olan toz akarlarını yok etmenin yolu bu işe uygun profesyonel kimyasalları kullanmak ya da yüksek sıcaklık ile müdahale etmektir. Bunu da evde kendi imkanlarınız ile yapamazsınız.


Karbonat / Soda ile koltuk temizleme

Karbonat, çamaşır sodası, yemek sodası, sodyum karbonat ya da sodyum bikarbonat olarak size bir temizleyici önerildiği zaman bunun alkali (bazik) bir malzeme olduğunu hatırlayın. Alkali malzemeler birçok kumaş için yakıcıdır, doğru kullanılmazsa ya da kullanılmaması gereken bir kumaşta kullanılırsa ciddi hasarlara sebep olur. Sanırım bu yüzden de internette birçok kaynakta karbonat ile sirkeyi karıştırarak kullanmayı öneriyorlar. Bu iki malzemeyi karıştırdığınız zaman ciddi şekilde köpüreceklerdir. Bu oluşan köpük asit - baz reaksiyonunun bir sonucudur. Oranlarına göre değişir fakat genelde bu karışımın ardından maddeler temizleme özelliklerini büyük oranda yitirir. Bu yüzden bu karışımlı, köpüklü ve reaksiyonlu tarif sizi aldatmasın, hala doğru çözüme yakın değilsiniz.


Bulaşık tableti ile koltuk silme

İnternet kaynaklarında olan en sakıncalı öneri bulaşık tableti ile koltuk temizlemedir. Her ne kadar köpük üretmese de bu yöntemde de arap sabunundaki durulama sorunu ve alkali olması dolayısı ile yakma riski vardır. Çevrenizde bu yöntemi denemiş ve sorun yaşamamış insanlar olabilir, bu yöntemin çok iyi olduğunu anlatan videolar da izleyebilirsiniz. Ama unutmayın ki her kumaş aynı değildir, her koltuk da aynı değildir. 


Sonuç olarak,

Koltuk, yatak ya da halı temizleme hizmeti alarak sosyetiklik ya da şımarıklık yapmıyorsunuz, ev ekonomisine zarar vermiyor ya da çok da gerekli olmayan bir yere bütçe ayırmış olmuyorsunuz. Evde yaşayan herkesin, ailenizin ve sevdiklerinizin sağlığını koruyor, en çok kullandığınız eşyalarınız her ne şekilde temizlenmesi gerekiyorsa o şekilde temizlenmesini sağlamış oluyorsunuz.


Önemli Uyarı:

Bu yazımızda profesyonel temizlik hizmeti almanızı tavsiye etmekle birlikte, her firmanın da size iyi bir temizlik hizmeti sunmayabileceğinin de bilincinde olmanızı öneririz. Temizlik hizmeti alırken oldukça hassas davranmalı ve kurumsal firmaları tercih etmelisiniz.